“Dit gaat over ons!”

 

 

Het spannende verhaal achter ons

Wie zijn wij?

Plasman Zonnepanelen is al meer dan 8 jaar actief met installeren van  zonnepanelen,  in de loop der jaren hebben wij dus veel veranderingen zien voortbrengen, daarom kunnen wij u de beste montage en opstellingen bieden.

Perfectie staat bij Plasman Zonnepanelen hoog in het vaandel, liever een uurtje langer bezig dan de volgende dag terug om het net even beter te plaatsen!

1. Hoe werken zonnepanelen?

1. Zonlicht opvangen met zonnecellen

Elk zonnepaneel bevat kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Deze cellen bestaan uit dunne laagjes silicium. Wanneer de zon op een cel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen deze laagjes. Als resultaat wekken de cellen gelijkstroom op. Je kunt deze stroom nog niet direct gebruiken voor je apparaten. Hiervoor moet de energie eerst omgezet worden naar wisselstroom.

2. Van gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom

De omvormer zet de gelijkstroom van je panelen om naar wisselstroom. Het is wenselijk dat de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen hangt. Op deze manier ontstaat er zo weinig mogelijk energieverlies door de kabels. Het is ook handig als de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een koele plek is beter voor het rendement. In de meeste gevallen is je zolder de ideale ruimte voor de omvormer.

3. De omvormer stuurt de wisselstroom naar je meterkast

De omvormer stuurt de omgezette wisselstroom via een kabel naar je groepen-, of meterkast. Deze stroom stuur je voor een deel naar je apparaten. Het overschot dat je niet gebruikt, stuur je naar je energieleverancier. Van de groepenkast lees je handige informatie af. Denk aan je energieopbrengst en -verbruik.

4. Je apparaten gebruiken de zonnestroom

De groepenkast stuurt de wisselstroom naar alle apparaten in en rondom je huis, zoals je wasmachine en verlichting.

5. Energie terugleveren

Tijdens zonnige dagen of wanneer je weinig stroom verbruikt, wekken je zonnepanelen een overschot aan energie op. Dit overschot gaat niet verloren, maar stuur je rechtstreeks door naar je energieleverancier. De leverancier verrekent je teruggeleverde energie met je jaarlijkse afname. Hierdoor wordt je energierekening een stuk lager.

2. Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De zonnepanelen zijn zo geavanceerd ontwikkeld dat ze tegenwoordig 25 tot 30 jaar mee gaan. U kunt wel begrijpen dat een investering in een zonnedak zich na de jaren terug verdiend!!

Gemiddelde levensduur van 25 jaar

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. De kwaliteit van de zonnepanelen wordt voor een groot deel bepaald door het silicium dat in de zonnecellen zit. Het silicium dat je terugvindt in onze panelen is van hoge kwaliteit en zorgt daarom voor een goede stroomgeleiding. Hierdoor is het jaarlijkse rendementsverlies minimaal. Naast het silicium dragen ook de behuizing en coating van de zonnecellen bij aan een lange levensduur. Een betere weerbestendigheid van deze materialen, zorgt ervoor dat ze minder snel aangetast worden door zonlicht, regen of hagel.

Minder rendement na verloop van tijd

Voor alle panelen geldt dat ze na verloop van tijd minder energie opwekken. Elk jaar produceren de zonnepanelen 0,5% minder vermogen. Dit komt doordat een zonnepaneel uit verschillende materialen bestaat. Een glasplaat reageert natuurlijk net weer  anders op warmte en kou dan de zonnecellen en de achterplaat. Het temperatuurverschil zorgt ervoor dat deze lagen een beetje krimpen en uitzetten. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de zonnecellen. Dit gebeurt al door de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Over het algemeen leveren zonnepanelen na 25 jaar nog 80% tot 90% van het oorspronkelijke vermogen.

Levensduur van de omvormer

Naast een zonnepaneel gaat ook een omvormer niet voor eeuwig mee. Een omvormer zet de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in wisselstroom die je gebruikt voor de apparaten in en rondom je huis. Deze omvormer levert dagelijks veel werk om de zonnestroom om te zetten naar bruikbare stroom. De levensduur van een omvormer is gemiddeld een jaar of 12. Aangezien zonnepanelen minimaal 2 keer zo lang meegaan, moet je de omvormer tussentijds vervangen.

3. Hoe werkt salderen en terugleveren?

Het gebeurt wel eens dat je meer energie opwekt dan dat je verbruikt. In dat geval stuur je het overschot naar uw energieleverancier. Zij verrekenen uw overschot met uw verbruik, waardoor je energierekening lager wordt. Dit heet salderen en blijft in ieder geval tot 2023 ongewijzigd. 

Salderen: verreken opgeleverde met verbruikte energie

De energieleverancier verrekent je jaarlijkse teruggeleverde energie met je verbruik. De energie die je teruglevert is net zoveel waard als de energie die je verbruikt. Je betaalt alleen gebruikskosten, energiebelasting en BTW over je netto energieverbruik.

Voorbeeld:

  • Je zonnepanelen wekken 5.000 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je 4.000 kWh. De overige 1.000 kWh lever je terug aan je energieleverancier.
  • Het afgelopen jaar heb je 4.500 kWh afgenomen van je leverancier. Op je jaarrekening halen zij hier de 1.000 kWh aan teruggeleverde energie vanaf.
  • Je betaalt je leverancier nog voor 3.500 kWh.

Verdienen met je zonnepanelen

Lever je jaarlijks meer terug dan je van de leverancier hebt afgenomen? Dan krijg je voor het overschot een kleine vergoeding van de energieleverancier. Hoeveel je precies krijgt, verschilt per leverancier. Denk aan een teruggave van 4 tot 12 cent per kWh. Als je verwacht dat je meer energie gaat leveren dan afnemen, is het handig om een leverancier te vinden die zoveel mogelijk terugbetaalt.

Salderen melden bij je energieleverancier en netbeheerder

Zodra er zonnepanelen op je dak staan, betekent dit niet dat je automatisch saldeert. Je moet jezelf eerst aanmelden bij je energieleverancier en netbeheerder. Dit hoef je niet zelf te doen. Voordat de installatie plaatsvindt, zorgen wij ervoor dat je aangemeld bent.

Salderen vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt de huidige salderingsregeling langzaam afgebouwd. Dit betekent dat de vergoeding die je ieder jaar krijgt iets minder wordt, tot je vanaf 2031 helemaal geen salderingsvoordeel meer krijgt. Hoeveel de vergoeding per jaar precies omlaag gaat, wordt eind 2019 bepaald door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Als je al zonnepanelen hebt of ze tijdens deze kabinetsperiode nog wilt nemen, wordt met deze afbouw een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 7 jaar verwacht.

4. Heb ik een 1- of 3-fase groepenkast?

Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Vervolgens stuurt deze omvormer de wisselstroom naar je groepenkast die de stroom verdeelt over de apparaten in en rondom je huis. De beste omvormer voor je huis is afhankelijk van het aantal aangesloten zonnepanelen en je groepenkast. Hierdoor is het belangrijk dat je weet of je een 1- of 3-fase groepenkast hebt. In dit artikel lees je waar je elk type groepenkast aan herkent.

1-fase groepenkast

De 1-fase groepenkast vind je terug in de meeste woonhuizen. Hiermee voorzie je de meeste huishoudelijke apparaten van voldoende stroom. Je hebt deze kast wanneer er:

  • 220/230V op de kWh meter staat;

3-fase groepenkast

Een 3-fase groepenkast is geschikt voor krachtstroom, wat nodig is voor zware ovens of machines. Daarom zie je deze groepenkast vooral terug in fabrieken of kantoren. Je hebt een 3-fase groepenkast wanneer er:

  • 3×220/230V op de kWh meter staat;
  • 380/400V op de kWh meter staat;
  • 380 op je kWh meter staat;
5. Redenen om zonnepanelen te nemen

Bent u van plan zonnepanelen te kopen? We geven je 4 redenen waarom dit een goed idee is. Zo wek je met zonnepanelen je eigen energie op en wordt je energierekening een stuk lager. 

1. Lagere energierekening

Je gebruikt de stroom die je met zonnepanelen opwekt voor de apparaten in en rondom je huis. Denk aan je wasmachine die midden op de dag een wasje draait of aan je koelkast. Hierdoor neem je minder stroom af van je energieleverancier. Het voordeel hiervan is dat je maandlasten een stuk lager worden. 

2. Snelle terugverdientijd

Elk jaar bespaar je honderden euro’s aan energiekosten. Wanneer je de jaarlijkse besparing bij elkaar optelt, is deze na een aantal jaren hoger dan je investering. Dit noemen wij je terugverdientijd. Over het algemeen heb je dankzij je bespaarde energiekosten een zonnepanelen systeem binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend. 

3. Zonnepanelen zijn duurzaam

Met zonnepanelen zet je zonlicht om in groene energie. Je draagt op deze manier bij aan een beter milieu. De zon is namelijk een duurzame energiebron, in tegenstelling tot andere bronnen als steenkolen of aardgas. Daarnaast hebben zonnepanelen een lange levensduur van 25 tot 30 jaar.

4. Je woning stijgt in waarde

Het energielabel heeft invloed op de waarde van je woning. Potentiële kopers weten namelijk dat een goed energielabel lagere energiekosten met zich meebrengt. Met zonnepanelen op je dak heb je minder stroom nodig van de energiemaatschappij, waardoor je een beter energielabel krijgt. Je huis stijgt hierdoor in waarde.

Ons doel is om de wereld te veranderen en energieoplossingen voor de toekomst te creëren.

Wanneer u vragen heeft wilt u natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden. Dit begrijpen wij als geen ander. Daarom staan wij altijd voor u klaar.

Milleu vriendelijk

We denken vooruit

Certificeerd

Vraag informatie aan